Obiectivul de investiţii “Bursa de peşte” reprezintă un element important pentru desfăşurarea activităţii cu specific pescăresc, totodată, fiind parte a infrastructurii primare a sectorului pescăresc.
Realizarea proiectului intitulat “Bursa de peşte” a fost necesară pentru ca prin intermediul său să fie licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti obţinută preponderent din pescuitul comercial desfăşurat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), implicit, pentru a crea o piaţă concurenţială funcţională, care să permită asociaţiilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare.
Bursa de pește Tulcea a fost preluat în administrare de SN Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. ca Punct de Lucru, în scopul realizării obiectivului central al proiectului și anume “crearea unui mecanism economic de tip bursă capabil să tranzacționeze pește și produse pescărești rezultate din activitatea de pescuit comercial și acvacultură din Delta Dunării, Marea Neagră și pescuitul costier”.
Dacă în prezent cantitatea declarată de pește de captură din zonă este de circa 18 -20.000 tone adică circa 20% din consumul național de pește, diferența fiind importată, prin activarea Bursei de pește Tulcea se țintește în următorii 2 ani, dublarea cantității de pește autohton pe piața internă a României și integrarea treptată în circuitul de tranzacționare al Bursei a cât mai multor ferme de acvacultură “de interior”, din cele circa 850 care activează pe teritoriul național.
Tot la capitolul construcţii, a fost construit un punct de colectare la Chilia Veche. Acesta va funcţiona ca o clădire anexă a Bursei şi are atât un ponton de acostare a navelor utilizate pentru transportul peştelui cât şi o pasarelă de acces.
Conform documentaţiei, se doreşte ca peştele să fie adus de către pescarul comercial la punctul de colectare cel mai apropiat, cu mijloacele de transport. În punctele de colectare, peştele va fi sortat, cântărit şi înregistrat, apoi condiţionat cu gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de peşte Tulcea.
O mare oportunitate este faptul că aceasta investiţie a fost cofinanţată din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, fapt ce a asigurat pe de o parte reducerea presiunii financiare asupra bugetului de stat şi pe de altă parte realizarea investiţiei, cu respectarea tuturor normelor specifice implementării proiectelor finanţate din fonduri structurale, cu efecte pozitive atât în plan funcţional cât şi în ceea ce priveşte gradul de absorbţie al fondurilor comunitare.
Prin acest obiectiv de investiţii se crează o piaţă concurenţială funcţională, care să permită asociaţiilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare. De asemenea este necesară promovarea actelor normative pentru întărirea disciplinei în procesul de comercializare a peştelui şi pentru fiscalizarea produselor piscicole.
Clienții vizați vor fi lanțurile de retail, restaurantele, piețele și magazinele specializate dar și procesatorii de pește în scopul realizării de preparate tradiționale din pește și nu în ultimul rând al valorificării tuturor fracțiilor de pește necomercial și produselor secundare rezultate din tehnologia condiționării (făină de pește, masă proteică, îngrășământ etc.). Scopul este de a se realiza valorificarea integrală a cantităților de pește de captură sau de cultură ca produs proaspăt sau derivate cu valoare adăugată.